Hvad er hvedekim?

Hvedekim kommer fra den reproduktive del af hveden. Det er derfor groft sagt en hvedespire eller frø om du vil, der findes inde midt i hvedens aks. Hvedekimet frasorteres i stadiet fra korn til mel, så man får ikke de sundhedsmæssige fordele af hvedekimet i almindelig hvedemel.

Men der er masser af gode mineraler, vitaminer og næringsstoffer i hvedekim. Det er nærmest en lille bombe af sundhed, hvorfor den også går under betegnelsen “super-food”.

Hvedekim er rig på både jern og kalium og indeholder mere protein end mange kødvarer – omkring 30g!

Er du bekendt med ORAC-værdier, vil du formentlig være bekendt med hvedekim allerede. En ORAC-værdi er et udtryk for kostens antioxidante kraft hvilket modvirker iltningsbelastning. Et ORAC indtag på 5.000 betegnes af National Institutes of Health som ideal. Og med hvedekim behøver du kan at spise imellem 20 og 40 gram for at opnå de 5.000. Det skyldes hvedekim’s ekstremt høje ORCA-værdi på hele 13.800. Til sammenligning har en almindelig tomat en ORAC-værdi på 406, spinat 1.515 og jordbær 6.552.

 

Næringsindhold pr. 100g
Energi: 381kcal
Fedt: 9,5
Mættede fedtsyrer: 1,4g
Enkeltumættede fedtsyrer: 1,1g
Flerumættede fedtsyrer: 4,3g
Kulhydrater: 39g
– heraf sukkerarter: 0
Protein: 30g
Salt: 0
Kostfibre: 12,3g